MOIST CHOCOLATE CAKE
Siapa tak suka coklat kek ? Semua org tentu suka terutamanya budak-budak. Saba dah selalu buat untuk tempahan,makanya sekarang ni mcm dah tak lalu nak makan CC. Last request bulan ni dari Linda utk suaminya. Dia nak gambar superman & princess. Pelik gak. Biasanya budak-budak je suka gambar kartun. Tak kisahlah... Saba ni pembuat kek amatur, so dekorasinya memang tak kemas. Di KB ni ada beberapa kedai kek tapi 'C' punya. Sebab tu kawan-kawan terutamanya di SMK Arshad & SK edmund lebih suka order dgn Saba. Toppingnya lain sikit daripada kebanyakan resepi. Ibarat kata Cikgu Ashmir, walau di kedai mana dia beli, tak boleh lawan kek Saba.Ha...ha...ha... macam tak caya je...
Saba sedia kongsi resepi dgn kekawan. Resepi yg selalu saba guna tu,ok juga cuma beratnya sebelum topping 960gm je. So, cari resepi lain yg beratnya 1kglebih. Ubahsuai sikit berdasarkan pengalaman. Apa salahnya kongsi kan...Mudah-mudahan rezeki Saba makin bertambah. Pelbagai resepi kek coklat dah dicuba. Utk kek Linda ni, Saba cuba resepi Kak Hanieliza.
MOIST CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahannya:
180gm butter
250gm gula halus
3 biji telur gred B
300ml air
250gm tepung gandum
50gm serbuk koko (saba guna 1/2cwn)
1 sdt baking powder
1 sdt soda
Cara-caranya (cara yg biasa saba guna):
1. Asingkan putih dan kuning telur. Ayak tepung,koko, soda dan baking powder. Panaskan oven 180C selama 10 minit.
2. Pukul putih telur dan sedikit gula halus hingga kembang (maringue).Ketepikan.
3. Pukul butter dan baki gula hingga gebu. Masukkan kuning telur satu persatu.
4. Masukkan tepung berselang seli dgn putih telur dan air. Gunakan senduk kayu untuk kaup balik. Pusing satu hala je.
5. Sediakan loyang bulat 9in. Sapu sedikit majerin di dasar dan tepi loyang.Letak kertas minyak.
6. Bakar kek 30 minit dgn suhu 180C gunakan lower heat, teruskan 10 minit lagi upper&lower heat. Cucuk tengah kek menggunakan kek tester. Kalau tak melekat dah masaklah tu. Kalau melekat, masukkan balik dlm oven bakar hingga masak. Kepanasan oven ni ikut oven masing-masing.
7. Bila dah sejuk potong 2. Sapu topping choc.Berat kek sebelum topping 1.13kg.
Topping:(resepi sendiri)
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn tepung jagung
1 cwn susu cair
3/4 cwn air
3/4 hingga 1 cwn gula pasir (biasa guna 3/4 cwn;kurangkan manis)
2 sudu besar majerin
Cara membuat topping:
1. Campur semua bahan kecuali majerin dlm blander.
2. Tuang dlm periuk. Masak dengan api sederhana hingga pekat.Sentiasa kacau, jgn tinggal.
3. Matikan api. Masukkan majerin. Kacau rata.
4. Apabila sudah suam, lapiskan pada kek dan seluruh kek. Cukup utk kek 9inci bulat.
Nak buat ganache ni kena banyak praktis utk dapat kelikatan yg sesuai, sebab kalau terlebih pekat, susah nak salut atas kek, kalau cair tak cukup masak, lain pulak rasanya...
petuanya, kalau terlebih pekat, tambah sikit air panas, kacau rata.
No comments:
Post a Comment