Sibuk di bulan ramadhan dan syawal sudah berlalu, barulah sempat nak update blog. Kek rainbow ni dioder oleh Cikgu Eva. Dia nak kek tinggi.
Saba Ambil resepi ni yg dah ramai org cuba. sedap. lebih sedap drp resepi kek span pelangi. manisnya sedang-sedang saja...lupalah copy dr blog mana...
KEK PELANGI
Bahan-bahan:-3 cwn tepung gandum* - saba guna tepung superfine
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam* - tak letak
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..
Catatan:
i. Saba guna loyang 6 in sbb Eva nak ke tinggi. Memang tinggilah, terlebihsikit dr ketinggian kotak. kalau 7 in rasanya pas-pas dgn ketinggian kotak.
ii. Mulakan dgn warna purple, biru, hijau, kuning oren dan merah.
iii. Saba gunakan whip cream jenama rich - 400ml + air 200 ml (ikut arahan pd kotak). Banyak krimnya sebab buat ala-ala bunga ros seluruh kek (mcm kek mat salleh).
1 comment:
Mmg kena Cuba ni..menarik!!
Post a Comment