Monday, April 30, 2012

kek nombor 6

Kek coklat kukus moist disalut dengan buttercream. Dalam kek dilapisi dengan coklat fudge.
Untuk membuat kek ni Saba kukus 2 bj kek coklat loyang bulat 9 inci. 1 bj biar gitu je sengaja tak nak tebuk tengah. ambik kertas putih gunting bulat 9 in. buat bentuk untuk kepala 6 tu. letak kertas atas 1 bj lagi kek dan potong perlahan2 untuk mendapat bentuk yang tepat dan kemas (kek tu masuk dlm peti ais dulu dalam sejam dua, supaya senang nak potong). Cantumkan kedua-dua kek. kek tu saba dah potong melintang jadi 2 lapis. letak inti coklat fudge. sapu  seluruh kek dengan lapisan nipis buttercream. simpan dalam peti ais biar krim keras sikit. Barulah sapu tebal sikit. Cara ni mudah so, serdak kek tak melekat-lekat pada krim. Lebihan coklat fudge tadi cairkan sikit lagi dengan air panas. so, boleh guna untuk tulisan dan buat corak2 macam pagar.


Order daripada cikgu Sembirai (lupa namanya) via Ustz Hasnah. Kek ni dibawa ke Marina Court KK. pengoder ni kata mereka selalu beli di Secret Receipe, atas sebab2 tertentu beralih ke home made pulak. Mekasih le banyak2 pd ustzh yg tolong promote pd kekawan dia.... harap2 lah mereka puashati. 

(kek ni mula dikukus sebelah petang. jam 2 pagi baru siap. sebabnya tinggal2 sekejap  selesaikan kerja2 umah. esok nak gi kursus di KK  untuk PBS tingkatan 6).


Terima kasih sudi baca.

No comments: