Saturday, April 3, 2010

Bahulu Gulung



Teringat hari raya di Johor.Mesti ada bahulu gulung inti jem nenas. Sedapnya.... Di Sini tak da kuih tu. Dah teringin sangat nak makan, kenalah buat sendiri. First time buat sendiri...tak cantik macam mak buat zaman dulu2. Tak kiralah janji dpt makan. Dapat 8 gulung.
Resepi ni dari emak

1 mangkuk telur
1/2 mangkuk gula pasir
1/2 kilo tepung gandum
Pewarna kuning jika suka
Jem nenas buatan sendiri

Gula dan gandum di jemur di bawah mentari spy betul2 kering.
Ayak tpg gandum.
Pukul telur dan gula hingga kental dan betul2 kembang. Lamalah jugak

Ambil 2 1/2 senduk adunan + 1 senduk tepung. Part ni yg susah. Konsistensi tak betul, tak jadilah bahulu gulung, jadi bahulu garing. Gaul rata dan bakar dlm acuan tembaga. Sabar guna periuk non-stick dan bakar dlm oven. Tu yg tak cantik hasilnya.
Terima kasih sudi baca.

No comments: