Friday, November 18, 2011

Vadei Kacang Soya

Okara
Hampas kacang soya dikenali sebagai okara. Ia kaya dengan serat dan boleh dijadikan makanan yang enak seperti jemput-jemput, bergedel, nugget ayam, vadei,biskut dan dicampur dlm masakan lain seperti telur hancur.
Okara juga boleh digunakan sebagai skrup muka dan badan.

Ini salah satu resepi yang Sab dah cuba. Sedap tau...macam vadei kacang dhal. Marbeles.......
Lupalah ambil kat rumah mana.... sorrylah pd tuan punya asal.

Vadei Kacang Soya
400 gm okara (hampas kacang soya) = 4 cawan rata
2 sudu besar tepung kanji
2 sudu besar udang kering – cuci dan tumbuk kasar (Saba guna 4 sudu)
2 tangkai cili kering digunting halus
1 tangkai daun kari digunting halus
½ biji bawang besar dicincang halus
Sedikit garam
1 cmc teh jintan manis ditumbuk kasar (ini Saba tambah)

Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan.
2. Ambil sedikit adunan bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
3. Goreng dengan minyak banyak dan cukup panasnya.
Menghasilkan + 30 biji saiz kecil.
Tips: Mesti goreng terendam, klu tak cukup tenggelam, pecah atasnya.

Lupa lagi nak snap gambo....
Terima kasih sudi baca.

No comments: