Saturday, February 6, 2010

Sup Ketam


Dah lama tak makan seafood. Cik Abang balik bawa ketam kecil2 2 kilo. Alang-alang masak je semua. Anak-anak memang suka sup ketam. Simple je masakan ni. Paling best bila hirup kuahnya. sruuuup....sruuuup.....sruuup.....

Bahan-bahan ( sekeluarga )

* 4 - 5 ekor ketam
* 2 ulas bawang putih - diketuk
* 1 1/2 inci halia - ditumbuk pecah aje. tak perlu lumat
* rempah 4 beradik - kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih
* 1 sudu makan rempah sup, 1 sudu teh serbuk lada hitam ajishio (dlm botol kecil tu)- kalau tak de, tumbuk sendiri la...
* daup sup
* bawang goreng
* 4 ulas bawang merah - dimayang
* sedikit minyak utk menumis - guna minyak zaiton/bunga matahari lagi baik
* Air secukupnya

Cara-cara

1. Bersihkan ketam. Jika besar potong 2.
2. Panaskan minyak. Masukkan rempah 4 beradik.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.
4. Bila dah wangi, masukkan rempah sup (tak perlu bancuh dgn air- campak je). Kacau-kacau sekejap.
5. Masukkan air. Biar hingga mendidih
6. Masukkan ketam. Biar hingga masak.
7. Tambah lada hitam dan garam secukup rasa.
8. Sebelum menghidang, taburkan daun sup dan bawang goreng. Sedap dimakan waktu tengahari di hujung minggu.
Terima kasih sudi baca.

No comments: