Saturday, October 29, 2011

Roti John Sempoi - untuk bekal anak sekolah

Nak share idea utk ibu2 yg selalu bawakkan bekal utk anak2. Roti ni pebret anak2, sampai ke petang tak jamah nasi pun tak pe. kenyang katanya...

Bahan2:
200 -250 gm daging kisar (jenama Ramly pilihan saya)
1/2biji bawang besar - cincang halus ]
3 ulas bawang putih - cincang halus ] saba kisar guna chopper
sedikit serbuk lada hitam
2 cmc teh serbuk pati ayam
sayur campur / lobak merah disagat
3 biji telur
garam
3 sudu minyakzaiton /minyak biasa bole je..
5 biji bun burger / roti utk sosej bun / 8-10 kpg roti putih biasa pun boleh
(roti bun saba buat sendiri)

Cara2nya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang2, masukkan serbuk kari jika suka pedas.
2. masukkan daging. Kacau2 biarkan hingga masak.
3. Masukkan lada serbuk lada hitam, serbuk pati ayam, sayur campur/carrot sagat.
4. Masukkan garam. Dah cukup rasa matikan api.
5. Kacau sikit telur, pas tu masukkan daging ke dlm bancuhan telur. kacau rata.

Ok Sekarang cara nak masak benda ni...

1. Belah 2 roti bun.
2. ratakan sedikit minyak pada kuali leper. Guna non-stick lagi senang, tak de lekat langsung... Panaskan
3. Ambik 2 sudu adunan ratakan atas roti (lebih pun boleh, ikut suka hati - nak tebal ke nipis. anak ramai buat nipis sikit)
4. Tebalikkan roti kat kuali. biarkan hingga masak. gunakan api kecil. cepat je masaknya ni.
Nak lagi faham tengok gambar bawah ni.
5. angkat dan tebalikkan (bhgn roti sebelah bawah) atas redai.
6. Siap. OPs....sblm makan letaklah sos ke, mayonis ke, slice cheese ke, lagi sedap....

Masa penyediaan: 30 minit.

Tips:
1. Dah masak, letak atas redai. Jgn terus letak dipinggan. Wapnya akan menyebabkan roti lembik esp kalo guna roti keping. Dah sejuk baru masuk dlm tuperware anak.
2. Bg anak2 yg tak suka sayur, sagat carrot dgn penyagat halus. Diaorg tak perasan ada sayur dlm tu...
3. Telur mesti cukup. Kalau tak cukup basah, daging tak melekat pada roti. ada yg berterabur kat kuali nanti....
4. Hidangan ringkas, kenyang, diet seimbang.
Terima kasih sudi baca.

No comments: