Sunday, May 13, 2012

kek lapis keladi berkeju / yam layer cheese cake

Kali pertama buat kek keladi dengan keju. Mula-mula dengan permintaan Eva, rasa pelik jugak. keladi + keju? Dah orang nak, dengan penuh yakin aku terima. Jumpa dan ambil resepi disini  .

 Resepi krim keladi tu Saba edit sikit ikut kesesuaian bahan yang ada.

Ingredients for Filling: 
- 250g Creamcheese
- 80g Caster sugar
 
- 40g fresh milk                                                          (*saba gantikan dgn 100gm susu cair)
-  350g Yam puree (steam and mashed into puree)
                                                             (Saba guna *200gm keladi rebus dan tambah air sikit masuk dlm blander)
-  1 tsp yam paste
-  1 tbsp gelatine + 3 tbsp water  
- 200g whipping cream + 15g caster sugar    (* saba kurangkan 100gm) 
-  100g top whipping cream (whipped)
 

yg lain tu bacalah di blog tu...

Hiasan tu ikut permintaan Eva. Moga ibunya cepat sembuh.

Terima kasih sudi baca.

No comments: