Saturday, September 1, 2012

Tumpi / rempeyek kacang hijau


Untuk ketiga kalinya membuat peyek (sebutan jawa) raya tahun ni. versi raya dah habis, raya ke 4 buat lg  utk kawan suami. licin jugak. Semalam tengok bapak bebudak ni duk makan serdak2nya. kesianlah pulak. buat lg mlm tadi.

Bahan-bahannya:
250 - 300gm kacang hijau - rendam 6 jam. (kalau tak keras mcm batu la...) (ni versi byk kacang)
1/2 peket tepung beras (250 gm)
2 sudu besar tepung ubi (tak de pun tak pe- jadi juga)
1 bj kelapa dptkan 2 1/2  - 3 cwn santan
2 ulas bwg putih (tak letak pun ok)
1/2 cwn ikan bilis - rendam sekejap, toskan
1/4 cwn biji ketumbar
2 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
1 bj telur
1/2 sudu teh air kapur
1 sd teh gula
1 -2 sd teh garam (secukup rasalah)

Cara-caranya
1. tumbuk lumat bawang putih. tumbuk kasar  ikan bilis. 
2. kisar ketumbar dan jintan. jgn halus sangat.
3. bancuh tepung dengan 2 cwn santan dulu. masukkan bahan tumbuk, bahan kisar, garam gula, kapur. gaul sebati. masukkan telur. gaul rata. dah cukup rasa, lihat kepekatannya. kalau pekat sangat masukkan baki santan tadi. ikut pengalaman 2 1/2 cwn tu ok. kalau guna 3 cwn santan, masa goreng, panjang  ekornya...
4. Teknik mengoreng. 
     a. panaskan minyak banyak dlm kuali. ratakan minyak kat tepi2 kuali tu.
     b. masukkan sesenduk adunan dlm mangkuk. masukkan kacang hijau secukupnya (agak2 lah)
     c. ambil sesudu adunan dan lenserkan kat tepi kuali, mcm gambar kat bawah ni.
     d. siram2kan minyak panas  kat atasnya, bila dah mcm dlm gambar tu,  tolak pelan2 ketengah, balikkan. biar hingga garing.angkat dan  toskan. ulang lg proses hingga habis.


catatan:
i. 2 jam baru siap sebab kuali kecik. kuali besar yg ada tak boleh pakai - melekat.
ii.kalau guna kacang tanah, saba sangan separuh masak kacangnya/ masuk oven. (zaman dulu2 mak jemur). Kalau ambil terus dr plastik, nanti bila digoreng tepung dah garing, kacang tak cukup masak, biar lama2 hanguslah pulak.
iii. NI tips yg paling penting, JANGAN GUNA santan/kelapa parut dlm peti ais. rangupnya lain - mbeling kata orang jawa. santan kotak tak main lah.
iv. boleh juga guna acuan yg dijual di pasaran. Saba suka yg tradisional ni, mengingatkan diri dgn arwah mak. dulu selalu tolong buat.
Terima kasih sudi baca.

No comments: