Wednesday, October 12, 2011

kek carrot walnut krim keju


Selamathari lahir pengetua Pn Hjh latifah Hj Mustakim. Sambutan mengejut d sekolah. Gembira sungguh pengetua ari tu. Aku happy gak sbb ramai yg suka sesangat kek tu. Ada yg 1st time mkn kek carrot. Berat 3kg ++. Harga rendah drp pasaran, dpt untung sikit2 dah le....tolong kekawan.


Kek carrot yg mewah dgn carrot dan walnut cincang. Tengok serat lobak tu yg merata dan yg gelap2 sikit tu kacang walnut. Memang sedap. Kata cikgu Ashmir "Sedap betullah kek besday pengetua tu, apa dalamnya? Nanti saya naklh."


Ada kawan yg tak makan keju, tapi bila makan kek carrot ni dia tak perasan pun krim tu krim keju... pelik gak aku. Dia kata tak ada bau cis pun... cam mana aku buat ?
Dulu pernah buat kek carrot ni tapi kacangnya rasa lain, mungkin serap lembapan pd kek. Masa tu, saba ingat memang rasa dia mcm tu. maklumlah tak suka beli kek kat kedai. org kata d secret resepi sedap tapi mahal.
Rupa-rupanya teknik buat kek ni tak mcm buat kek biasa. Adunan cuma kacau-kacau je mcm buat kek buah kukus. adunan butter, telur jgn pukul kembang setakat gula hancur je. Ini yg buat parutan lobak dan kekacang merata tak mendak. Rasa kacangnya tetap rangup. Krim cis tu pulak, 1 buku cis campur dgn 1/2 buku butter , gula icing , perahan jug lemon. Bau cisnya tidak memuakkan.
Terima kasih sudi baca.

No comments: