Tuesday, May 4, 2010

RED VELVET CAKE



First time buat kek red velvet. Cari dr tenet. baca ulasan diaorg mcm sedap je kek ni.so last weekend tried lah. not so bad. kek saba ni agak kering cikit. utk topping saba guna butter cream lemon. sepatutnya guna cream cheese frosting. tapi sebab anak2 tak suka cis kek, so tukar butter cream lah.

resepinya:
Bahan-bahan ( 1 biji )
• 2 1/2 cup tepung kek/tepung naik sendiri diayak
• 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
• 2 sudu besar serbuk koko
• 2 oz pewarna merah (saba guna 1 sudu besar. nak ltk 2 sd mcm bnyk sgt)
• 1/2 cup butter
• 1 1/2 cup gula (saba kasi kurang lg 1/4cwn - jadi tak manis )
• 2 biji telur pada suhu bilik
• 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
• 1 cup buttermilk pada suhu bilik.
• 1 sudu kecil cuka putih
• 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda

• Buttermilk
• 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
• sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

• Cream cheese frosting
• 2 buku cream cheese, dilembutkan
• 1/2 cup butter dilembutkan
• 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
• 2 cup gila icing, diayak.


Saba guna butter cream:
400 gm creamwell
100 gm butter
200 gm icing sugar
1 sd teh perisa lemon
Putar semua bahan pd kelajuan sederhana hingga gebu

Cara-cara
1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
2. KEK: sapukan butter loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun loyang 4 segi bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
5. Bakar hingga masak
Terima kasih sudi baca.

No comments: