Wednesday, May 19, 2010

Kek Keju Bluberri


Ada permintaan untuk kek keju. Hari ni cuba try test resepi kek keju. Alamak tak de stok biskut sedap lak, cuma ada biskut cracker tapi tak cukup 200 gm. Hah ada setin nestum. So, utk base Saba gunakan biskut kracker + nestum dikisar halus. Saba biasa guna telur gred B, tapi ikut resepi tu 3 bj gred A. Saba tukar kpd 4 bj telur gred B.Limau kasturi ? betul ke ? itu yg terfikir di kepala sbb biasanya guna lemon. OK gak hasilnya.

Full receipe seperti berikut:
Bahan-bahan
Bahan A [Crust]
200 gm biskut chipsmore
80 gm butter

Bahan B [Filling ]
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan C
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
2 s/b tepung jagung
Hiasan
strawberry filling /bluberry filling
fresh cream
Cara Memasak
Bahan A [Crust]
1. Biskut dihancurkan.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 160′C selama 10 minit.
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan C kedalam bahan B. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada Bahan A tadi.
8. Bakar pada suhu 150′C selama 70 minit.
10. Biarkan kek dalam oven beberapa jam.
11. Hiaskan dengan fresh cream dan strawberry filling.
12. Masukkan dalam petisejuk untuk semalaman.
13. Potong gunakan pisau yg telah dipanaskan atas api.
Terima kasih sudi baca.

No comments: