Saturday, April 3, 2010

Kek Coklat + ganache



Kek coklat dgn ganache. Ganache ialah topping menggunakan coklat masakan + whipping cream. Choc. fudge pulak ialah topping yg dibuat menggunakan serbuk koko + susu cair. Ganache lebih senang disediakan berbanding fudge.
Semalam dpt sms dr kakak ipar Atineh. Saba minta dia decide mana yg lebih sedap samada menggunakan topping fudge atau ganache. Jawapan dia "dua-dua sedap tapi rasanya ingat2 lupa mcm yg dulu lebih sedap". So, walaupun buat fudge agak leceh sikit, tapi bagi Saba memang ia lebih sedap sikit bila digandingkan dgn CMC.

Cara buat cho ganache:
250 gm cooking coklat
1 sudu besar majerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream
Cara:
1. Cairkan cooking coklat secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan sfresh cream/whipping cream dan majerin dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan atas kek dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.
Terima kasih sudi baca.

No comments: