Monday, November 16, 2009

Pizza Sate




Pizza lagi. 5hb Nov adalah 14th aniversary kami. Saba masih cuti jaga Nabila. Sediakan special sikit hari ni. Pizza sate & pizza tuna, kek agar2 buah pic (resepi sendiri), bluberi swissroll. Kami menyambutnya dlm cahaya suram ... black outlah. Lupa pulak nak ambil gambar kek. Next timelah. Kali ni cuba teknik minah salleh pulak.

Doh pizza:
3 cawan tepung high protein/tepung roti
1 sdt garam
3 sdb gula
1/2 sudu besar yis (1/2 peket)
1 sdt bread improver (optional)
1 cwn air suam
1 sdb minyak zaiton

Kaedah Ulian tangan:
1. Campur gula, yis dan air suam dlm mangkuk. Biarkan 10 minit. pastikan ada buih.
2. Gaul tepung, bread improver dan garam dlm mangkuk. Buat lubang di tengah. Masukkan bancuhan yis tadi. Uli hingga jadi doh kasar. Tambah minyak zaiton.
3. Uli dan uli dan uli lagi hingga tak melekat ditangan. Lebih kurang 15 - 20 minit. Biarkan doh naik 2x ganda (40 minit).[Gi siapkan sate pulak]
4. Tumbuk doh. Masukkan dlm bekas yg telah disapu minyak. Tutup dan simpan dlm peti ais semalaman. Saba buat siang hari tak sempatlah nak tunggu malam, simpan 4 jam dlm peti ais. Tak sangka ia naik 3x ganda.
5. Keluarkan dari peti ais dan biarkan sejam. Sediakan 2 loyang saiz 9 inci. Doh dibahagi 2. Canai leper dan besar sikit dari saiz loyang. Potong kecil dan memanjang sedikit keju mozarella, letakkan 1/2 in dari keliling hujung doh. Lepas tu, tutup keju tu dgn hujung doh, tekan2 bagi padat . Jadilah stuff crust pizza. ala... yg ada keju didalam kulit tu. cucuk2 dgn garpu. renjis2 minyak zaiton. Biarkan sementara tunggu oven panas.
6. panaskan oven 200c selama 10 minit.
7. Bakar doh selama 5 minit suhu 190c.
8. Keluarkan, sapu sos dan tabur topping.

Kali ni nak buat simple sikit. tak nak banyak sangat taburan.

9.Sapu sos tomato + sos cili.
10. Tabur sedikit mozarella parut.
11. Letak sate ayam. (sekeping lagi tukar dgn tuna spread)
12. tabur cendawan hiris (celur dulu)
13. tabur cili benggala yg dipotong dadu.
14. tabur potongan2 kecil nenas.
15. Letak mayonis.
16. tabur slice cheese yg dah dipotong2.
17. Last sekali tabur mozarella parut.
18. Bakar 15 minit dgn suhu 190c.

Satenya:
1. 1 keping dada ayam. Potong kecil2.
2. 3 sudu besar gula perang. 1 sdt garam, sedikit kicap manis.madu
3. Kisarkan sebatang serai, 4 bj bawang merah, 2 ulas bwg putih, 2 sudu teh ketumbar, 1/2 sdt jintan manis, 1/2sdt jintan putih, 1 inc halia.
4. Gaulkan semua bahan. perap 2 jam.
5. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. masukkan sate, kacau hingga kering.
Saba guna pemanggang bulat yg letak atas dapur gas tu. Letak aluminium foil dan letak sate, renjis2 minyak, balikkan dgn sudip hingga garing. Ada ke org guna teknik mcm ni. Rasanya tak de lagi kat dunia ni. Ha...ha...ha... tak kuasa nak cucuk setakat nak tabur di pizza.
Terima kasih sudi baca.

No comments: