Saturday, November 6, 2010

resepi kek coklat

Resepi kek coklat yg biasa saba buat. Ni kira resepi sendirilah yg dah adjust drp beberapa resepi, yg memang customer suka.

200 gm butter/majerin = 1 cwn
250 gm gula castor = 1 1/4 cwn
200 gm tepung gandum = 2 cwn
55 gm serbuk koko = 1/2 - 3/4 cwn
165 ml air = 7/8 cwn air (kira hampir penuh la)
4 biji telur gred B
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder

Teknik yg biasa saba guna:
1. Asingkn putih & kuning telur.
2. Ayak tpg gandum, soda, baking powder.
3. Panaskan oven 200 dgree, 10 minit.
4. Alas loyang bulat 9 in @ loyang 4 segi 8 in dgn krts minyak, sapu keliling dgn butter.
5. Putar putih telur dgn sedikit gula kastor hingga kembang, terbalik tak tumpah.
6. Putar butter dgn gula kastor hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu. setiap kali masuk putar 1 minit.
7. Masukkan putih telur dlm adunan butter selang seli dgn tepung gandum & air.
8. Proses 5,6, 7 tidak melebihi 10 minit.
9. masukkan adunan dlm loyang. Hentak 1 x loyang tu.
10. Putar suhu oven 45 minit, suhu 175 dgree.. Bakar guna api bawah 25 minit, lepas tu baru atas bawah utk 20 mnit berikutnya.
11. dah masak, keluarkan dr oven. Biar sejuk. Kek akan lebih lembab keesokan harinya. So, kena buat 1 hari sblm nak makan, baru sedap.
Tps; air boleh ganti dgn susu segar/susu cair.
Saba guna sukatan metrik sbb lebih tepat.
Berat kek ni 1kg sblm ltk topping.
Komen kastemer - keknya moist, lembab & rasa coklatnya ngam (tak pahit).
Nak jadikan cupcakes pun boleh. Bakar guna api atas bawah 15-20 minit.
Terima kasih sudi baca.

No comments: