Monday, November 5, 2012

acar buah lagi...

Hari Sabtu (3/10/12) mesyuarat guru. Jamuan lepas mesyuarat makan nasi baryani Johor. Pengetua masak nasi dan ayam baryani. Saba sediakan dalca dan acar mentah. Penatnya masak untuk 130 orang. Nasib baik ada kekawan dtg tolong. 4.30 ptg dah mula potong2 sayur. curi masa sblm tidur buat acar buah sikit. Bangun jam 2.30 pg utk masak (buat sorang2lah, yg lain membuta lagi...). Alhamdulillah jam 6.15 siap. Ada masa lagi, sempat masak ayam baryani. Jam dah 7.15am, alamak belum bersiap, nasi tak masak lagi... apa lagi terus bersiaplah. Pesan kat anak, masak roti canai segera, nanti balik umi masak nasi...


Kali ni Saba buat acar letak lobak asin, buah prun, krenberi kering, 3 jenis asam dan kismis. Resepinya sama dgn en3 sblm ni.

Suami kata buah prun tak sesuai sbb lembik. lobak asin memang sedap, kismis ok.

Special thanks to Manisah and Wan Yusnita 4 their help. both of u are great.
Terima kasih sudi baca.