Saturday, November 6, 2010

resepi kek coklat

Resepi kek coklat yg biasa saba buat. Ni kira resepi sendirilah yg dah adjust drp beberapa resepi, yg memang customer suka.

200 gm butter/majerin = 1 cwn
250 gm gula castor = 1 1/4 cwn
200 gm tepung gandum = 2 cwn
55 gm serbuk koko = 1/2 - 3/4 cwn
165 ml air = 7/8 cwn air (kira hampir penuh la)
4 biji telur gred B
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder

Teknik yg biasa saba guna:
1. Asingkn putih & kuning telur.
2. Ayak tpg gandum, soda, baking powder.
3. Panaskan oven 200 dgree, 10 minit.
4. Alas loyang bulat 9 in @ loyang 4 segi 8 in dgn krts minyak, sapu keliling dgn butter.
5. Putar putih telur dgn sedikit gula kastor hingga kembang, terbalik tak tumpah.
6. Putar butter dgn gula kastor hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu. setiap kali masuk putar 1 minit.
7. Masukkan putih telur dlm adunan butter selang seli dgn tepung gandum & air.
8. Proses 5,6, 7 tidak melebihi 10 minit.
9. masukkan adunan dlm loyang. Hentak 1 x loyang tu.
10. Putar suhu oven 45 minit, suhu 175 dgree.. Bakar guna api bawah 25 minit, lepas tu baru atas bawah utk 20 mnit berikutnya.
11. dah masak, keluarkan dr oven. Biar sejuk. Kek akan lebih lembab keesokan harinya. So, kena buat 1 hari sblm nak makan, baru sedap.
Tps; air boleh ganti dgn susu segar/susu cair.
Saba guna sukatan metrik sbb lebih tepat.
Berat kek ni 1kg sblm ltk topping.
Komen kastemer - keknya moist, lembab & rasa coklatnya ngam (tak pahit).
Nak jadikan cupcakes pun boleh. Bakar guna api atas bawah 15-20 minit.
Terima kasih sudi baca.

Kek lapis kukus

Kek lapis evergreen. Sedap, rasa pandan.


Yang ni kek lapis kukus strawberi milo. Nama asalnya apa ntah, aku tukar suka2 je. Kek ni masih rasa manis w'pun dah dikurangkan sukatan gula. Ada campuran horlick, milo, jem strawberi & kaya. Memang patut pun manis.


kek lapis kukus biskut coklat. Saba guna biskut chipsmore. Keknya tak manis sangat & rasa pahit chipsmore.

Setelah beberapa kali buat kek lapis,kesimpulan yg aku dpt ialah kek ni tak boleh makan banyak2. kandungan manisan sangat tinggi - kaya, jem, horlicks, susu...wow!!! seram aku. and then, nak tau berapa banyak pewarna di guna ? banyak woo...kek yg saba buat tu ckit jer pewarnanya sbb tu tak cantik hasilnya. Kalo ikut sukatan yg betul, memang cantik tapi..... (Minta maaflah pada penggemar kek lapis, kalo makan tu ingat2 sikit...)
Terima kasih sudi baca.