Thursday, October 21, 2010

yam pudding layer cake

Ni le ropanya bila kek keladi kena potong. Resepi pudingnya memang aku aku reka sendiri, pakai agar2 jenis tali lagi.. sebab tu namanya puding bukan kastad yg mcm org selalu buat. Rasanya dah tentu agak berbeza tapi setakat ni pelanggan aku suka sangat...


Cara aku buat puding (sapa nak cuba silakan tapi jgn lupa nama aku)

3 peket agar2 tali
6 cwn air
1 1/2 cwn gula pasir (ni utk org jaga kesihatan)
200 gm keladi direbus
200ml santan kotak
6 sudu besar tepung jagung
pewarna ungu

1. Masak agar2 + 6 cwn air.
2. Blend keladi dgn santan + 1 cwn air + tpg jagung
3. masukkan 2 dlm 1 . tambah gula.
4.Tambah pewarna + perisa keladi.
5. Dah masak, bahagi 3 biar suam.

Amik sebiji kek span 9 in bulat/4segi. Potong 3.
Letak 1 kpg pd acuan loose base. Masukkan dlm freezer 5 minit.
Tuang 1 bhgn puding atas kek,ratakan
(AMARAN: [paastikan puding suam, bukan masih panas)
Letak lg 1 kpg kek.biarkan sekejap (nak masuk peti es pun bole)
Tuang lg 1 bhgn puding. letak lapisan kek terakhir. Biar sekejap.
Tuang bhgn terakhir, goyang-goyangkan sikit loyang supaya rata.
Masukkan dlm peti es.
Aku tak suka letak kelapa kering, begitu juga customer aku....

Nampak mcm leceh sikit kerjanya kan.... ni sebenornya aku tak de stok agar2 segera.
Loyang tu masuk dlm freezer skjp tujuannya spy puding cepat beku

Ni resepi kastad yg biasa org guna
Bahan-bahan untuk kastad

1/2 kg keladi di kupas dan direbus (potong kecik2)
4-5 cawan @ 800gm santan
40gm tpg gandum
40 gm tpg jagung
1 cawan gula
2 helai daun pandan
4 biji kuning telur
sedikit garam dan pewarna ungu

ataupun yg ni :
# 1 kg keladi
# 1/2 cawan gula
# 3 biji telur (A)
# 120 gram santan pekat
# 300 ml air
# 1/4 cawan tepung gandum
# 20 gram tepung jagung
# 25 gram gelatin (bole tukar ngan agar2 serbuk)
# Beberapa titik pewarna ungu
# 1/2 sudu teh garam
# Kelapa kering sebagai hiasan

Pilihlah yg mana satu (tapi aku tak pernah cuba kastad pun)
Terima kasih sudi baca.

kek span coklat no 5



Request dari Cikgu Was. Nak kek span coklat no 5 & ada gambar ben10. Kek ben 10 biasanya mesti ada kaler hijau, putih, itam. Mujur semua kaler tu ada stok tapi edible imej tak de, sib baik bole gunakan yg plastik. selesai masalah....
pestime buat kek bentuk nombor...cari panduan kat tnet matsalleh. Jumpa pun....
Bakar 1 bj kek 4segi loyang 8 in, then bakar 1 lg bentuk bulat loyang 9 in. Amik yg bulat, tebuk sikit kat tengah - aku tekap guna acuan goreng telur bulat.Pastu, amik kek 4 segi, ukur 3 x 8 (untuk tepi) dan 3 x 6.5 (utk atas).
Semua bentuk tadi aku potong 3 lapis dan sapu buttercream. Susun kemas2. Baki potong tadi aku buat 2 bj bulat kecil utk omnitrex. Anak2 tolong beri idea & melakar. Malah di tepi kek pun anak2 lakar dgn omnitrex & star.
Tengahari tadi aku bagi pada Cikgu Was dan katanya "cantik la kak..". Hehehe.... sukanya aku bila customer puji.
Terima kasih sudi baca.