Saturday, November 21, 2009

Kek comel blossom







Kuih blossom ni popular di JB. Saba promote kuih ni pd kekawan Sabahan di sekolah. Mereka suka sangat, tapi.... mereka tak berapa gemar inti kelapa yg mcm kita selalu makan tu. Mereka suka inti kacang tanah. Kuih-kuih mereka memang gunakan inti kacang tanah berbeza dgn kita, mcm kuih ketayap, onde-onde... So, cubalah buat tapi intinya tak menjadi. Bila nak di makan, kuih tu tak bercantum sbb inti kacang jadi berderai. Macmana ni ?
Kali ni cuba pulak inti kacang merah. Memang cantik, lawa, gebu, tapi ... manislah pulak. Mereka suka, Saba kureng suka sikit.

Resepi ni daripada biras Saba di Pasir Gudang. Dia banyak ambil tempahan. Harap Kak Gie tak marah saba kongsi resepi ni. Mudah-mudahan rezeki Kak Gie makin bertambah murah. Saba pun dah banyak ambil tempahan ni. Paling banyak dari Kak Ton utk majlis kahwin anak sedara, jiran sebelah.. Hjh kamariah. Utk Hjh., Saba selalu buat warna pink.

Bahan-bahannya: (utk blossom tak pecah)
500gm tepung optima
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
4 biji telur
1 sdt pes pandan
* kalau tak suka guna pes, gunalah daun pandan & blend utk dptkan 1/2 cwn air pandan.

Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan dlm mixer & putar hingga gebu dan ringan.
2. Sediakan mangkuk kertas kecil dan loyang/bekas lompang mcm dlm gambar tu...
3. Letak sedikit adunan. Bubuh inti dan letak lagi adunan.
4. Kukus dgn api kecil (1/4) selama 10 minit.

Tips:
1. Kalau api sederhana (1/2), jadilah blossom mekar. Jgn guna api terlalu besar, tak cantik pecahnya.
2. Tepung gandum digunakan utk mengurangkan manis.
3. Nak dapatkan blossom mekar tu, kurangkan telur kpd 2 biji, air jadi 1 cwn.
4. santan ? Up 2 U lah. Boleh juga....
5. Actually, dah byk resepi dr internet saba cuba, tapi this is the best.
Terima kasih sudi baca.

Monday, November 16, 2009

Pizza Sate




Pizza lagi. 5hb Nov adalah 14th aniversary kami. Saba masih cuti jaga Nabila. Sediakan special sikit hari ni. Pizza sate & pizza tuna, kek agar2 buah pic (resepi sendiri), bluberi swissroll. Kami menyambutnya dlm cahaya suram ... black outlah. Lupa pulak nak ambil gambar kek. Next timelah. Kali ni cuba teknik minah salleh pulak.

Doh pizza:
3 cawan tepung high protein/tepung roti
1 sdt garam
3 sdb gula
1/2 sudu besar yis (1/2 peket)
1 sdt bread improver (optional)
1 cwn air suam
1 sdb minyak zaiton

Kaedah Ulian tangan:
1. Campur gula, yis dan air suam dlm mangkuk. Biarkan 10 minit. pastikan ada buih.
2. Gaul tepung, bread improver dan garam dlm mangkuk. Buat lubang di tengah. Masukkan bancuhan yis tadi. Uli hingga jadi doh kasar. Tambah minyak zaiton.
3. Uli dan uli dan uli lagi hingga tak melekat ditangan. Lebih kurang 15 - 20 minit. Biarkan doh naik 2x ganda (40 minit).[Gi siapkan sate pulak]
4. Tumbuk doh. Masukkan dlm bekas yg telah disapu minyak. Tutup dan simpan dlm peti ais semalaman. Saba buat siang hari tak sempatlah nak tunggu malam, simpan 4 jam dlm peti ais. Tak sangka ia naik 3x ganda.
5. Keluarkan dari peti ais dan biarkan sejam. Sediakan 2 loyang saiz 9 inci. Doh dibahagi 2. Canai leper dan besar sikit dari saiz loyang. Potong kecil dan memanjang sedikit keju mozarella, letakkan 1/2 in dari keliling hujung doh. Lepas tu, tutup keju tu dgn hujung doh, tekan2 bagi padat . Jadilah stuff crust pizza. ala... yg ada keju didalam kulit tu. cucuk2 dgn garpu. renjis2 minyak zaiton. Biarkan sementara tunggu oven panas.
6. panaskan oven 200c selama 10 minit.
7. Bakar doh selama 5 minit suhu 190c.
8. Keluarkan, sapu sos dan tabur topping.

Kali ni nak buat simple sikit. tak nak banyak sangat taburan.

9.Sapu sos tomato + sos cili.
10. Tabur sedikit mozarella parut.
11. Letak sate ayam. (sekeping lagi tukar dgn tuna spread)
12. tabur cendawan hiris (celur dulu)
13. tabur cili benggala yg dipotong dadu.
14. tabur potongan2 kecil nenas.
15. Letak mayonis.
16. tabur slice cheese yg dah dipotong2.
17. Last sekali tabur mozarella parut.
18. Bakar 15 minit dgn suhu 190c.

Satenya:
1. 1 keping dada ayam. Potong kecil2.
2. 3 sudu besar gula perang. 1 sdt garam, sedikit kicap manis.madu
3. Kisarkan sebatang serai, 4 bj bawang merah, 2 ulas bwg putih, 2 sudu teh ketumbar, 1/2 sdt jintan manis, 1/2sdt jintan putih, 1 inc halia.
4. Gaulkan semua bahan. perap 2 jam.
5. Panaskan sedikit minyak dlm kuali. masukkan sate, kacau hingga kering.
Saba guna pemanggang bulat yg letak atas dapur gas tu. Letak aluminium foil dan letak sate, renjis2 minyak, balikkan dgn sudip hingga garing. Ada ke org guna teknik mcm ni. Rasanya tak de lagi kat dunia ni. Ha...ha...ha... tak kuasa nak cucuk setakat nak tabur di pizza.
Terima kasih sudi baca.

kek lapis keladi



Hari ni jamuan perdana di sekolah. Banyak kelas buat jamuan. Ada cikgu2 order kek dari Saba. Ada 3 tempahan pagi Isnin ni, 2 kek coklat dan 1 kek keladi. Minggu lepas dah buat juga utk pelajar 6 Atas. Ganjaran motivasi nak exam. Sedap la cikgu, tak cukup, nak lagi...

saje buat lambat packing pagi ni. Selalunya perhimpunan lambat mula. So, lambat sikit ke sekolah. Alkisahnya, sampai je pintu dah dikunci depan belakang. merahlah punch card kali ni. Lain kali apa2 hal mesti on time. Tengoklah hasil tanganku hari ni...
Terima kasih sudi baca.

Karipap Simple




Dah lama tak buat karipap. Nak buat ni kena ada mood & kerajinan. Kali ni buat inti keledek. Bagi yg dah biasa buat tu, no hallah bab uli menguli ni. Bagi yg pertama kali mungkin penin juga nak menghasilkan kulit yg bagus. Sukatan kali ni cukup untuk sekali sarapan 6 beranak.Anggaran 24 biji saiz sederhana.

Inti karipap:
2 biji keledek anggaran 300gm - buang kulit, potong dadu kecil2.
1/2 biji bawang besar -kisar/tumbuk
2 ulas bawang putih - kisar/tumbuk
segenggam ikan bilis yg dah dibersihkan - kisar/tumbuk
3 sudu besar rempah kari ikan dibancuh dgn sedikit air
(+ 1 sudu besar cili kisar jika suka pedas)
sedikit air
2 sudu gula pasir
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dlm kuali (minyak jgn byk sgt). Tumiskan bebawang hingga layu, masukkan ikan bilis, masukkan rempah kari yg dah dibancuh, tumis hingga terbit minyak dan garing.
2. Masukkan keledek, gula, garam dan air. Masak hingga empuk dan kering.

Kulit Karipap

Bahan-bahannya :
300gm tepung gandum
3 sudu besar majerin (mak saya suka guna minyak panas)
1 sdt garam
1/2 cwn air (lebihkan sikit, ikut tepung)

Cara2nya:
1. Gaul rata tepung, majerin dan garam. ramas2 sampai jadi peroi.
2. Buat lubang ditengah, tuang air. Uli, uli, dan uli sampai tak melekat ditangan dan ditepi besen tu semua licin. Semasa menguli tu, kalau masih berderai, tambah air sikit hingga terasa lembut adunannya. Kalau kurang air, nanti liat kulitnya bila dimakan. Uli tak delah lama sangat mcm menguli roti.
(Tips Anggaran air: 1/2kg tepung = 1 cwn air - pandai2 adjust ikut berat tepung).
3. Bila doh dah lembut, boleh buat proses berikutnya - mencanai. Ambil sedikit adunan, gelekkan dia hingga nipis (jgn nipis mcm kertas pulak), letak atas acuan, masuk inti, sapu sikit air di bahagian yg akan bercantum. Ni utk pastikan ia tak ternganga bila digoreng.Sapu bancuhan tepung gandum pun ok. Tutup rapat. Letak atas dulang yg telah disapu minyak. Buat hingga habis.
4. tak de acuan ? No hallah. Ambil gelas dan tekap atas doh yg nipis tadi. lepas tu kelim. Mcmana nak kelim ? Cantuman kulit tu, picit2 kasi rapat. pas tu mulakan dari hujung,picit 1 kali dan tolak guna tepi ibu jari, picit lagi dan tolak dan seterusnya hingga ke hujung satu lagi. Ni kena praktis selalu baru jadi cantik dan halus. Susahlah nak cakap. Beli jelah acuan tu, murah je... Oh, ya. Dua keping kulit bila dicantum akan jadi karipap bulat. Cantik tau.
5. Masa untuk menggoreng. Panaskan minyak banyak dalam kuali. Bila minyak dah agak panas, matikan api @ kecilkan api ketahap minima, masukkan karipap secukupnya dlm kuali. Biarkan sebentar sehingga karipap tu boleh dibalikkan. Besarkan api ke tahap sederhana. Gorenglah hingga kekuningan. Untuk gorengan berikutnya, sama juga. Kecilkan @ matikan api bila nak masukkan karipap.

Tips:
tujuan api kecil ialah utk mengelakkan kulit karipap meggerutu mcm katak puru. Cuba lihat perbezaan dlm gamabr tu. Yg menggerutu belah kiri tu sebab sentiasa gunakan minyak betul2 panas. Yg halus sikit sebelah kanan tu guna teknik di atas.

SELAMAT MENCUBA!!!
Terima kasih sudi baca.

Tuesday, November 10, 2009

Nasi Lemak Kukus Basmathi & sambal tumis ikan bilis



Minggu lepas Nabila kena appendiks. Mula-mula gi klinik. 3 hari lepas tu gi jumpa doktor di Damai Specialist. Appointment jam 3, doc kata bagus di buang sekarang sebab dah bengkak. Kalau di biar lagi bahaya. Saba taklah terkejut sangat pasal operate ni, tapi tak sangka secepat itu. Beela pun taklah dalam keadaan yg kronik. Jam 7, Beela dlm keadaan tenang masuk bilik pembedahan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Minggu ni Beela dah nampak sihat dan nak ke sekolah ambil periksa walaupu dpt cuti 2 minggu. Sebagai tanda kesyukuran, Saba bawak sikit nasi lemak kukus basmathi ke sekolah. makan dgn kawan-kawan. Sukatan ni untuk 8-10 orang makan. Untuk Linda, diharap dah boleh buat sambal tumis yg sedap bagi Mr kadir makan lepas ni.

Bahan-bahannya:
8 cawan beras basmathi - rendam semalaman @ 4 jam
8.5 cawan santan
4 helai daun pandan
2 batang serai
1/2 biji bawang besar dimayang
2 inci halia dihiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
garam
sedikit majerin utk menumis

Cara-caranya:
1. Panaskan periuk pengukus. Di Sabah ni ada jual periuk khas utk kukus nasi. Lubang2nya halus, tak perlu gunakan loyang.
2. Dalam periuk lain, didihkan santan.masukkan daun pandan.
3. Sementara itu, tumiskan kayu manis, bunga lawang, serai dan bawang besar.masukkan dalam santan.
4. Apabila mendidih, masukkan garam dan beras. Biar hingga santan meresap dlm beras (airnya kering)lebih kurang 5-7 minit. Masa ni belum jadi nasi. Matikan api.
5. Tuang beras tadi dalam periuk pengukus, tutup rapat. Kukus 25 minit.
6. Gembur nasi menggunakan garpu.Harumnya nasi memenuhi ruang dapur.


Sambal Tumis Ikan Bilis

bahan-bahannya:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 mangkuk ikan bilis. (Saba guna ikan bilis halus)
30 tangkai cili kering. (Di KB cilinya besar2 tapi tak pedas pun. Saba + dgn 2 sudu besar serbuk cili)
1 batang serai (kalau kecil letak 2) - dititik
2 helai daun pandan disimpul
1/4 cawan gula melaka+gula pasir
1/2 cawan air asam jawa
garam
3/4 cwn minyak masak

Cara-caranya:
1. Cuci ikan bilis dan goreng separuh garing. Angkat & ketepikan.
2. Blander bawang besar dan bawang putih.
3. Cili kering di buang biji, cuci, jerang dlm periuk hingga mendidih, toskan. Lepas tu, Kasi blander sampai lumat. Petuanya letak sesudu minyak masak.
4. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili. Campakkan daun pandan dan serai.
5. Masukkan gula. Kacau.Biar sebentar.
6. Masukkan air asam jawa dan garam. masak hingga terbit minyak.
7. Masukkan ikan bilis. kacau rata.
8. Kecilkan sedikit api, biar merenih 30 minit. Kacau sekali sekala jangan sampai hangus. pastikan rasanya sedap cukup manis, masam dan masinnya.

Tips:
1. Nasi lemak kukus lebih tahan lama drp cara masak biasa, lebih peroi dan wangi.
2. Bawang & halia tu tak tumis pun ok. Campak2 je. Kayu manis + bunga lawang tu ikut suka nak letak atau tak. Tak salah.
3. Sambal yg dimasak lama, boleh tahan seharian tanpa dipanaskan.
4. Gula dimasukkan awal, menjadikan sambal lebih merah.
5. Minyak sambal tu kalau banyak, kaut perlahan2 dan masukkan dlm bekas. Simpan untuk digunakan masak mee goreng ke, udang ke dll.
6. Penggunaan santan asli lebih sedap drp santan kotak. Tapi selalunya saya tak guna banyak kelapa. Ada rasa lemak2 sikit jadilah. Kesihatan kena jaga tau. Cara mudahnya, blender kelapa parut dgn air dan tapis. Bagi saba 1 biji kelapa dah cukup utk 1 kg beras. Bila di blander, kelapa lebih halus dan segala sarinya keluar berbanding perah dgn tangan.
Terima kasih sudi baca.

Sunday, November 1, 2009

YUMMY PIZZA




Pizza lah pulak. Dari semalam asyik menguli tepung je. Syiok juga walaupun penat. Proses buat doh hinggalah pizza siap mengambil masa 4 jam. Lama tu... Itupun guna mixer sebab nak jimat tenaga. Banyak lagi urusan dlm rumah nak diselesaikan. Kali ni saba pinjam resepi CMG. Layan....

Bahan Doh:
500gm tepung high protein (kedai Gmart ada;tepung roti)
1 peket yis = 11gm
1 sdb gula halus
1 sdt garam
4 sdb mentega - (Saba guna 1 1/2sdb shortening + 1 1/2sdb minyak zaiton)
1 sdt bread softner/magic soft (tak da pun tak apa)
1 sdt bread improver (kedai Gmart ada)
250ml air = 1 1/4 cwn air suam

Cara-caranya:
1. Macam biasa bancuh yis, 1/2 air suam dan gula. Biar hingga berbuih. Saba suka cara ni sebab pasti doh boleh naik. Kalau bancuhan ni tak berbuih, memang x boleh pakai.
2. Gaul tepung, garam, bread improver, bread softner. Ramas softner tu dgn tepung. Buat lubang ditengah adunan. Masukkan bancuhan yis. Putar mesin dgn kadar low speed selama 3 minit sambil masuk baki air sikit-sikit.
3. masukkan shortening & myk zaiton. Putar lagi low speed 2 minit. Lepas tu putar dgn medium speed 10 minit.Tujuan shortening/majerin/butter dimasukkan akhir adalah utk menjadikan kulit pizza rangup diluar, lembut didalam.
Perhatian: Minit ke7-8, mesin tu boleh jalan sendiri (Mixer Saba kecil je, mungkin sbb tu dia boleh bergerak sikit). jangan tinggal, kasi pegang sama dia.Lepas tu, oklah dia.
4. Kalau guna tangan, buat ikut urutan di atas tapi kena uli lama sikit, paling kurang 20 minit. Mcm cuci kain guna tangan. Tolak kedepan guna tapak tangan. Jgn buat dlm besen. Penat. Buat di dulang / papan pencanai.
5. Masuk doh dlm besen dlm keadaan bulat. Tutup dgn tuala lembab/dulang/plastik. Rehatkan 45 minit.
6. Tumbuk doh guna penumbuk tangan sendiri; takkan pakai lesung kot. Uli sekejap.
7. Bahagi 2. Bahagian yg pertama bahagi lagi 2. Setiap satu 200gm. Tabur tepung atas papan pencanai, letak 1 doh, gelek setiap satu. masukkan dlm loyang 9 inci yg telah disapu minyak.Saba suka kulit yg nipis, taklah rasa mcm makan roti.
8. bahagian yg kedua tu, bahagi 8. Setiap satu 50gm (lebih kuranglah). Buat mcm tadi. canai nipis jadilah pizza mini.
9. Dah siap, tutup dgn plastik, rehat lagi 20 - 30 minit. Panaskan oven 200C selama 10minit. Cucuk-cucuk doh dengan garpu spy tak gelembung bila dibakar.
10. 2 keping pizza yg besar tu, Saba guna teknik yg berbeza. Utk pizza ayam, mula-mula bakar doh selama 5 minit pd suhu 180C. Keluarkan. Sejukkan sekejap.
Teknik topping:
Sapu sos, tabur mozarela,letak inti ayam (ni baki minggu lepas),
tabur sayur campur, baby corn, hirisan tomato, filet ketam,nenas,sedikit oregano
last sekali tabur mozarella (nak sedap tabur banyak jadi bertali bila dimakan).
Bakar 15 minit suhu 190C.
11. Kepingan ke2 pulak tak dibakar, terus je sapu sos, letak tuna spread & lain-lain bahan. Bakar 20 minit, suhu 190C.
12. Utk mini pizza, buat mcm step 11, kali ni letak sosej yg dibelah 2 & tabur2 baki bahan2 yg ada. Sosej dan sayur2 mentah tu dicelur dulu.

Hasilnya (ewah! mcm buat RPH pulak. Cikgulah katakan...)
1. Pizza ayam tu lebih sedap kulitnya berbanding pizza tuna. Doh yg dibakar dahulu, lebih garing dan rangup diluar, lembut didalam.K'rin & Syahmi x nak makan tuna sekarang ni selepas baca bahaya makan sardin. So, stok yg ada abah & umi kena kasi habislah.Beela dan Hilmi x minat mkn pizza, cuma ambil nenasnya aje.
2. Doh yg dibakar menggunakan loyang hitam lebih cepat masak, garing dan cantik keperangannya. Nampaknya memang kena beli pizza pan ni.
3. Buat pizza kena sabar, sbb banyak kali rehatkan doh barulah hasilnya memuaskan.
4. 2 kpg yg besar tu better letak dlm loyang 8 in. tebal siikit...
Tips saiz loyang : 9 inci - 3 keping pizza
11 @ 12 inci - 2 keping pizza

Lupa lak bahan sosnya. Macam ni...

3 ulas bawang putih dicincang
1 sd besar sos tiram
6 sudu besar sos cili
9 sudu besar sos tomato.

1. Tumis bwg putih dgn minyak zaiton, masukkan lain2 bahan. Siap utk disapu.
2. Nak lagi senang & jimat masa, campur sos tomato dgn sos cili dlm mangkuk dan sapu pada doh.

Bahan tabur yang sesuai:
200gm keju mozarella -di parut
nenas bulat dlm tin - potong kecil2
filet ketam
cendawan butang dlm tin - hiris dan celur sekejap
tuna spread
capsicum
tomato dihiris
pucuk jagung - celur sekejap
sosej - celur

Inti ayam :(banyak ni)
1 labu bwg besar didadu
3 keping dada ayam (isi sahaja)- dicincang/dikisar kasar/didadu
3 ulas bwg putih - tumbuk
Cendawan dlm tin dihiris nipis
secawan sos tomato
2 sudu besar gula pasir
sedikit garam
1 sdt daun parsley
1 sdt oregano
Minyak zaiton utk menumis

Tumiskan bawang mcm biasa. Masuk semua bahan. masak hingga agak kering. Pastikan rasanya agak manis sikit.

Saba gunakan minyak zaiton sebab ia baik utk kesihatan. Lagi pun ia kasi balance dgn berapa banyak keju yg masuk perut. makan tu tak de masalah, tapi sendiri mau ingat, apa yg kita makan, itulah yang kita dapat dan itulah diri kita :-)
Terima kasih sudi baca.

MOIST CHOCOLATE CAKE


MOIST CHOCOLATE CAKE

Siapa tak suka coklat kek ? Semua org tentu suka terutamanya budak-budak. Saba dah selalu buat untuk tempahan,makanya sekarang ni mcm dah tak lalu nak makan CC. Last request bulan ni dari Linda utk suaminya. Dia nak gambar superman & princess. Pelik gak. Biasanya budak-budak je suka gambar kartun. Tak kisahlah... Saba ni pembuat kek amatur, so dekorasinya memang tak kemas. Di KB ni ada beberapa kedai kek tapi 'C' punya. Sebab tu kawan-kawan terutamanya di SMK Arshad & SK edmund lebih suka order dgn Saba. Toppingnya lain sikit daripada kebanyakan resepi. Ibarat kata Cikgu Ashmir, walau di kedai mana dia beli, tak boleh lawan kek Saba.Ha...ha...ha... macam tak caya je...
Saba sedia kongsi resepi dgn kekawan. Resepi yg selalu saba guna tu,ok juga cuma beratnya sebelum topping 960gm je. So, cari resepi lain yg beratnya 1kglebih. Ubahsuai sikit berdasarkan pengalaman. Apa salahnya kongsi kan...Mudah-mudahan rezeki Saba makin bertambah. Pelbagai resepi kek coklat dah dicuba. Utk kek Linda ni, Saba cuba resepi Kak Hanieliza.

MOIST CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahannya:
180gm butter
250gm gula halus
3 biji telur gred B
300ml air
250gm tepung gandum
50gm serbuk koko (saba guna 1/2cwn)
1 sdt baking powder
1 sdt soda

Cara-caranya (cara yg biasa saba guna):
1. Asingkan putih dan kuning telur. Ayak tepung,koko, soda dan baking powder. Panaskan oven 180C selama 10 minit.
2. Pukul putih telur dan sedikit gula halus hingga kembang (maringue).Ketepikan.
3. Pukul butter dan baki gula hingga gebu. Masukkan kuning telur satu persatu.
4. Masukkan tepung berselang seli dgn putih telur dan air. Gunakan senduk kayu untuk kaup balik. Pusing satu hala je.
5. Sediakan loyang bulat 9in. Sapu sedikit majerin di dasar dan tepi loyang.Letak kertas minyak.
6. Bakar kek 30 minit dgn suhu 180C gunakan lower heat, teruskan 10 minit lagi upper&lower heat. Cucuk tengah kek menggunakan kek tester. Kalau tak melekat dah masaklah tu. Kalau melekat, masukkan balik dlm oven bakar hingga masak. Kepanasan oven ni ikut oven masing-masing.
7. Bila dah sejuk potong 2. Sapu topping choc.Berat kek sebelum topping 1.13kg.




Topping:(resepi sendiri)
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn tepung jagung
1 cwn susu cair
3/4 cwn air
3/4 hingga 1 cwn gula pasir (biasa guna 3/4 cwn;kurangkan manis)

2 sudu besar majerin

Cara membuat topping:
1. Campur semua bahan kecuali majerin dlm blander.
2. Tuang dlm periuk. Masak dengan api sederhana hingga pekat.Sentiasa kacau, jgn tinggal.
3. Matikan api. Masukkan majerin. Kacau rata.
4. Apabila sudah suam, lapiskan pada kek dan seluruh kek. Cukup utk kek 9inci bulat.
Nak buat ganache ni kena banyak praktis utk dapat kelikatan yg sesuai, sebab kalau terlebih pekat, susah nak salut atas kek, kalau cair tak cukup masak, lain pulak rasanya...

petuanya, kalau terlebih pekat, tambah sikit air panas, kacau rata.
Terima kasih sudi baca.